Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΧΑ; 

Η κάθε τρίχα χωριστά είναι ένα πλήρες όργανο, άριστα συγκροτημένο. Ένα από τα πολλά θαύματα της βιολογίας. Το σώμα του ανθρώπου, όπως και όλων των υπολοίπων θηλαστικών είναι καλυμμένο με τρίχες. Για την ακρίβεια, στο σώμα μας υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια τρίχες οι περισσότερες από τις οποίες είναι πολύ μικρές, που είναι σχεδόν αόρατες. Ο άνθρωπος είναι όμως το μόνο θηλαστικό που έχει το κεφάλι του καλυμμένο με τρίχες. Αυτές οι τρίχες μπορούν να ξεπεράσουν σε μάκρος σε κάποιες περιπτώσεις, το 1 μέτρο.

Για αυτό και τα μαλλιά ανέκαθεν καταλάμβαναν και συνεχίζουν να καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος κάθε κουλτούρας και πολιτισμού, με πολλές και ποικίλες σημάνσεις. Το χρώμα, το μάκρος και η πυκνότητα του τριχωτού της κεφαλής αποτελούν πάντα εκτός από φυσιολογικά φαινόμενα και σημαίνοντα στοιχεία. Για την παραγωγή των μαλλιών το σώμα χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Τα μαλλιά αποτελούνται από την κερατίνη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη, που συντίθεται με μια πολύπλοκη διαδικασία.

Παρότι τα μαλλιά που βλέπουμε να βγαίνουν από το δέρμα είναι στην ουσία ένα νεκρό εξάρτημα, το μέρος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, η ρίζα της είναι ένα ζωντανό κομμάτι και αποτελεί ένα μικρό εργαστήριο. Αυτό το εργαστήριο βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με το υπόλοιπο σώμα και επηρεάζεται από αυτό. Για αυτό όταν αρρωσταίνουμε ή βρισκόμαστε σε κατάσταση stress, τα μαλλιά μας γίνονται θαμπά, λεπταίνουν ή ακόμη πέφτουν.
Κάτω από την επιφάνεια του δέρματος βρίσκεται ένα καταπληκτικό όργανο που μεγαλώνει, διατηρεί και πολλαπλασιάζει μια τρίχα. Τα μαλλιά θρέφοντε από την κυκλοφορία του αίματος και συνδέοντε με νευρικούς ιστούς, λιπαρούς αδένες και μικροσκοπικούς μύες. Η τρίχα ξεφυτρώνει από έναν πόρο στο δέρμα, κάποιες φορές μοιράζεται αυτό τον πόρο του δέρματος, με άλλες τέσσερις περίπου τρίχες, και συνεχίζει τον κύκλο της ζωής της που διαρκεί 2-6 χρόνια. Το πιο σημαντικό είναι, ότι το καταπληκτικό αυτό όργανο είναι δυνατό να το εξάγουμε από μια περιοχή και να το εισάγουμε σε μια άλλη περιοχή του ίδιου ατόμου και αυτό να εξακολουθεί την καταπληκτική πορεία της ζωής του.

(1) τρίχα (2) λιπαντικοί αδένες (3) ειδικά κύτταρα 'dermal papillae' (4) λεπτά αιμοφόρα αγγεία (5) λεπτές νευρικές ίνες
Σε κάθε κεφάλι φυτρώνουν φυσιολογικά 120.000 - 200.000 τρίχες.
Από κάθε ρίζα, τριχοθυλάκιο, 'φυτρώνουν' από 1 έως 5 τρίχες.
Κάθε μέρα χάνονται φυσιολογικά 50 - 100 τρίχες.
Επίσης, καθημερινά φυτρώνει ένας καινούργιος αριθμός τριχών.
Αυτές οι καινούργιες τρίχες που θα βγουν φυτρώνουν από τις ίδιες ρίζες.

Βιολογική συμπεριφορά της τρίχας
Κάθε τρίχα μεγαλώνει περίπου 0,035 - 0,4 εκ. την ημέρα ή περίπου 1 εκ. το μήνα. Αν θελήσουμε να δούμε μια τέτοια τρίχα σε μεγέθυνση θα διαπιστώσουμε ότι η τρίχα που βλέπουμε έξω από το δέρμα μας είναι ένα νεκρό εξάρτημα και μόνο το τμήμα που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα είναι ζωντανό. Εκεί υπάρχει ένα μικρό εργαστήριο που παράγει την τρίχα, την βάφει με χρωστική, τη λιπαίνει, την γυαλίζει και την βγάζει έξω έτοιμη.

Ο μέσος κύκλος ζωής κάθε τρίχας πριν ανανεωθεί είναι 5-6 χρόνια. Υπάρχουν δύο τύποι τριχών, το χνούδι (vellus hair) που είναι πολύ λεπτή τρίχα, μαλακιά, σχεδόν αόρατη και η ολοκληρωμένη τρίχα (terminal hair) που είναι χοντρύτερη και ορατή. Κάθε ολοκληρωμένη τρίχα (terminal hair), αποτελείται από τρεις (3) στρώσεις. Ο εσωτερικός πυρήνας, καλείται μυελώδης ουσία (medulla). Γύρω από αυτόν τον πυρήνα υπάρχει η φλοιώδης ουσία (cortex). Η φλοιώδης ουσία δίνει τα χαρακτηριστικά της τρίχας και καθορίζει εάν θα είναι ίσια, σπαστή ή σγουρή. Επίσης στη φλοιώδη ουσία υπάρχει και η μελανίνη που δίνει το χρώμα της τρίχας. Τέλος, το εξωτερικό λεπτό περίβλημα της τρίχας καλείται περιτρίχιο (cuticle).

Η κάθε τρίχα βγαίνει από το δέρμα μέσα από ένα πόρο σαν μικροσκοπικό σωλήνα. Στην βάση αυτού του σωλήνα βρίσκεται μια ομάδα από ειδικά κύτταρα που ονομάζονται dermal papillae. Αυτά μαζί με τα sebaceous glands, που λειτουργούν σαν το 'λιπαντικό' της τρίχας και το κολλαγόνο, αποτελούν το τριχοθυλάκιο. Αυτό το μικροσκοπικό όργανο είναι σε θέση να δημιουργήσει μια 'κλωστή πρωτεΐνης', την τρίχα, που μπορεί να φτάσει τα 1,2 μέτρα μήκος!
Η διάρκεια της ζωής της τρίχας.
(1) Αναγενές στάδιο, γέννηση-αύξηση (2) Καταγενές στάδιο, ενδιάμεση φάση (3) Αρχικό Τελογενές στάδιο, σταματά η αύξηση (4) Τελικό Τελογενές στάδιο, πτώση της τρίχας (5) Αναγενές στάδιο, νέος κύκλος γέννησης
Αυτός ο κύκλος ζωής διέρχεται από τρία (3) στάδια:

Το αναγενές στάδιο: (anagen phase), όπου η τρίχα μεγαλώνει ώσπου να αποκτήσει το μεγαλύτερο δυνατό μήκος της. Η φάση αυτή διαρκεί από 2 έως 6 χρόνια. Περίπου 85% των τριχών βρίσκεται σε αυτή τη φάση.

Το καταγενές στάδιο: (katagen phase). Αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο, σ' αυτό που η τρίχα έχει φτάσει στο τέλος του αυξητικού της κύκλου, έχει φτάσει το τελικό της μήκος και δεν υπάρχει τίποτε που να την κάνει να μακρύνει περισσότερο. Η διάρκεια αύξησης εξαρτάται από το γενετικό κώδικα, ο οποίος καθορίζει και το μήκος της. Το τελικό μήκος των μαλλιών είναι τόσο όσο επιτρέπουν τα γονίδια. Το στάδιο αυτό διαρκεί 2 εβδομάδες.

Το τελογενές στάδιο: (telogen phase). Σ αυτό το στάδιο βρίσκεται το υπόλοιπο 15% των τριχών. Η φάση αυτή αρχίζει από το σημείο όπου η τρίχα απόκτησε το μεγαλύτερο δυνατό της μήκος και διαρκεί μέχρι τη στιγμή που θα πέσει. Ο θύλακας αδρανεί η τριχοφυΐα αναστέλλεται και η τρίχα πέφτει. Στη φάση αυτή ετοιμάζεται η νέα γενιά τριχών.

Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία επηρεάζεται και μεταβάλλεται από πολλούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Αυτά τα μικροσκοπικά εργαστήρια είναι ευάλωτα σε αλλαγές που συμβαίνουν από εξωγενείς αιτίες, αλλά κληρονομούν και γενετικά χαρακτηριστικά που αφορούν στη διάρκεια της ζωής τους. Έτσι, η βιολογική συμπεριφορά των τριχών στο κεφάλι δεν είναι ίδια για όλες τις τρίχες. Άλλες είναι γενετικά προγραμματισμένες να πέσουν πρόωρα και άλλες να παραμείνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Έτσι, διακρίνουμε στο τριχωτό του κεφαλιού τις εξής περιοχές:
1. Την περιοχή της σταθερής τριχοφυΐας και
2. Την περιοχή της μεταβαλλόμενης τριχοφυΐας.

Η περιοχή της σταθερής τριχοφυΐας εντοπίζεται στην ινιακή (πίσω μέρος) και στις κροταφικές περιοχές του κεφαλιού. Η περιοχή αυτή δεν επηρεάζεται, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου από τους ενδογενείς παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση. Ονομάζεται έτσι γιατί όπως είπαμε τα μαλλιά εκεί δεν πέφτουν ποτέ.

Από αυτή την περιοχή γίνεται η λήψη των τριχοθυλακίων στη μεταμόσχευση μαλλιών. Αντίθετα, η περιοχή της μεταβαλλόμενης τριχοφυΐας, που βρίσκεται στην μετωπική, πλάγια (βρεγματική) και στην κορυφή του κεφαλιού, επηρεάζεται από τους ενδογενείς παράγοντες, έτσι οι τρίχες πέφτουν βαθμιαία, δημιουργώντας και τον ανάλογο τύπο φαλάκρας. Σε αυτή την περιοχή κάθε νέα γενιά τριχών γίνεται λεπτότερη, ώσπου στο τέλος οι τρίχες γίνονται αραιές σαν χνούδι (vellus hair) για να παραμείνει το δέρμα άτριχο και στιλπνό, ώσπου να σχηματιστεί μια κλασικού τύπου ανδρογενετική φαλάκρα.

ΠΗΓΗ: εδώ 



ΠΙΤΥΡΙΔΑ
Πιτυρίδα λατινικά : πιτυρίαση απλού capillitii ) είναι η απόπτωση των νεκρών κυττάρων του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής (δεν πρέπει να συγχέεται με ένα ξηρό δέρμα της κεφαλής). Η πιτυρίδα μερικές φορές προκαλείται από τη συχνή έκθεση σε υπερβολική ζέστη και το κρύο. Όπως είναι φυσιολογικό για τα κύτταρα του δέρματος να πεθένουν και να ξεφλουδίζονται , μια μικρή ποσότητα ξεφλούδισματος είναι φυσιολογική και κοινή.Περίπου 487.000 κύτταρα / cm 2 κυκλοφορήσαν κανονικά μετά από την επεξεργασία των απορρυπαντικών.Μερικοί άνθρωποι, όμως, είτε χρόνια είτε ως αποτέλεσμα ορισμένων παραγόντων μπορεί να παρουσιάσουν μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα απολέπισης, έως και σε 800.000 / cm 2, η οποία μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ερυθρότητα και ερεθισμό . Οι περισσότερες περιπτώσεις πιτυρίδας μπορεί να αντιμετωπιστούν εύκολα με εξειδικευμένο σαμπουάν .

Μεγεθυσμένη εκδοχή του μικροσκοπική εικόνα της ανθρώπινης πιτυρίδα
Πιτυρίδα είναι μια κοινή διαταραχή του τριχωτού της κεφαλής που επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού κατά την προ-εφηβική ηλικία και για κάθε φύλο και εθνικότητα. Η λέξη πιτυρίδα ( dandriffe ) είναι αγγλοσαξονικής προέλευσης, ο συνδυασμός του «μαύρισμα» που σημαίνει «έκζεμα» και «drof» που σημαίνει «βρώμικη». Η πιτυρίδα σε μερικούς πολιτισμούς θεωρείται αισθητικά δυσάρεστη και συχνά προκαλεί φαγούρα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα κερατινοκύτταρα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην έκφραση και τη δημιουργία ανοσολογικών αντιδράσεων κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της πιτυρίδα. Η σοβαρότητα της πιτυρίασης μπορεί να κυμαίνεται με την εποχή, δεδομένου ότι επιδεινώνεται συχνά το χειμώνα.
Η πιτυρίαση μπορεί να προκαλέσει σε αυτούς που πλήττονται από αυτή προβλήματα στην αυτοεκτίμηση τους. Η θεραπεία μπορεί να είναι σημαντική τόσο για σωματικούς όσο και  για ψυχολογικούς λόγους.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ 
Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Περί τις 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.
Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών (στάδια αλωπεκίας σύμφωνα με τις κλίμακες Hamilton και Ludwig) η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, ονομάζεται αλωπεκία.

Αιτίες τριχόπτωσης

Και για τα δύο φύλα η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων, δερματικές παθήσεις, μολύνσεις, λοιμώξεις, προγράμματα δίαιτας, χρήση προϊόντων με χημικά, έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες, ατμοσφαιρική μόλυνση, μολυσμένο νερό.
Επίσης η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε συγκεκριμένες τιμές είναι μία αιτία της πτώσης των μαλλιών καθώς εκτός των άλλων ιδιοτήτων της επηρεάζει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο ανδρικό αλλά και στο γυναικείο σώμα.
Επίσης έχουν σημειωθεί ως σημαντικές αιτίες τριχόπτωσης ο διαβήτης καθώς και ο καρκίνος. Επίσης οι βαφές των μαλλιών, η περμανάντ, και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και λουσίματος μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Στις γυναίκες τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.
Η τριχόπτωση εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Είδη τριχόπτωσης

Ανδρογενετική Αλωπεκία (φαλάκρα)

Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού μέχρι σε βαθμό λείανσης όπου δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου τριχοφυΐα σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού συνήθως στους κροτάφους, αλλά σε βαθμό μέχρι και όλου του κεντρικού τμήματος του κεφαλιού, αφήνοντας μαλλιά μόνο στο στεφάνι γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Γυροειδής Αλωπεκία

Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος[4].


Τρόποι πρόληψης

  • Σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
  • Λήψη διαφόρων βιταμινών όπως η βιοτίνη, η βιταμίνες C & E ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος που βοηθούν στην υγεία της τρίχας.
  • Προσεκτική χρήση διαφόρων προϊόντων περιποίησης μαλλιών που τα εξασθενούν και προκαλούν την πτώση τους καθώς και το προσεκτικό λούσιμο και βούρτσισμα χειρισμοί που αν γίνουν έντονοι και λαθεμένοι επίσης ταλαιπωρούν τα μαλλιά με αποτέλεσμα πάλι την σταδιακή τους πτώση.
  • Αρκετός και σωστός ύπνος που έχει ως αποτέλεσμα την σωστή συντήρηση και θρέψη και ενδυνάμωση των μαλλιών μας από τον ίδιο τον οργανισμό.
  • Αποφυγή σε έκθεση των μαλλιών σε έντονες καιρικές συνθήκες όπως οι έκθεση τους σε έντονο ήλιο καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν την τρίχα, ή σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση παράγοντες που εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη τους προκαλώντας τους επίσης σημαντική φθορά.
  • Από την βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια 
  • Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Image Hair για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης
  • Kerastase Aminexil GL 




Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά και οι τρίχες μας;

Περνάνε τα χρόνια, άλλοι πιο νέοι, άλλοι πιο μεγάλοι, αρχίζουν σιγά σιγά να ασπρίζουν τα μαλλιά μας και οι τρίχες του σώματος μας... Γιατί όμως;!
Ακόμη δεν είναι 100% ξεκάθαρο γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας, όμως παρόλαυτά οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.
Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι τα μαλλιά μας και οι τρίχες ασπρίζουν λόγω μείωσης μιας χρωστικής ουσίας στην τρίχα.
Η τρίχα από μόνη της είναι άσπρη. Αλλά πριν βγει, παίρνει το χρώμα της από μία ουσία που ονομάζεται μελανίνη.
Το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας θα δημιουργηθεί από τον τύπο και την ποσότητα της μελανίνης που θα χρησιμοποιηθεί, που έχει προκαθοριστεί από το dna μας.
Έτσι ανάλογα την περίπτωση, οι τρίχες και τα μαλλιά, σε άλλους θα είναι μαύρες, σε άλλους ξανθές, κλπ. (λόγω της "παραλλαγμένης χρήσης" της μελανίνης)
Πληροφοριακά, η μελανίνη χρησιμοποιείται και στο δέρμα μας για να το σκουραίνει.
Επίσης, να αναφέρουμε πως οι τρίχες μας "ζουνε" κάποιο χρονικό διάστημα, έπειτα "πεθαίνουν" και "ξαναγεννιούνται" - ξαναμεγαλώνουν. Έχουν δηλαδή το δικό τους κύκλο ζωής.

Η μελανίνη που συντελεί όμως στο χρώμα της τρίχας, παράγεται από κάποια κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Αυτά, τροφοδοτούν κατα την αναγέννηση της τρίχας, με κατάλληλη ποσότητα μελανίνης την τρίχα, δίνοντάς την το φυσικό χρώμα που πρέπει να έχει.








μελανίνη τρίχα


Υπάρχουν λοιπόν δύο επίσημες εκδοχές που εξηγούν για ποιο λόγο ασπρίζουν οι τρίχες και τα μαλλιά μας:

1) Λόγω της σταδιακής "απενεργοποίησης" ορισμένων μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν ελλειπως με μελανίνη την αναγεννημένη τρίχα που πρόκειται να μεγαλώσει ή και να μην την τροφοδοτούν καθόλου.
(Dr. Desmond Tobin, professor of cell biology from the University of Bradford in England)

2) Λόγω της ελάτωσης της αναδημιουργίας των μελανοκυττάρων. Πολλά κύτταρα "πεθαίνουν" και ξαναδημιουργούνται, εδώ όμως σταδιακά ξαναδημιουργούνται όλο και λιγότερα. Έτσι, κατά την αναγέννηση της τρίχας, όλο και λιγότερα μελανοκύτταρα "βάφουν" την τρίχα και αυτή μεγαλώνει γκρίζα ή ακόμα και άσπρη.
(February 2005 Science article (Nishimura, et al.) Harvard)

Έτσι, οι τρίχες βγαίνουν με μικρότερη ποσότητα μελανίνης, με αποτέλεσμα να γκριζαίνουν, και ανα τα χρόνια, οι καινούριες τρίχες που θα αντικαταστήσουν τις παλιές, μπορεί να φτάσουν σε σημείο να μην περιέχουν μέσα τους καθόλου μελανίνη(εξαιτίας ή της ολικής απανεργοποίησης όλων των μελανοκυττάρων, ή της ολικής έλλειψης μελανοκυττάρων) και να είναι κάτασπρες.
Σε τι παράγοντες οφείλεται αυτό όμως;
Υπάρχουν πολλοί εσωτερικοί - οργανικοί καθώς και εξωτερικοί παράγοντες που συντελούν στο φαινομενο αυτό.

Εσωτερικοί:
1) Γενετικοί
2) Ορμόνες
3) Ηλικία
4) Διάπλαση σώματος

Εξωτερικοί:
1) Κλίμα
2) Μόλυνση της ατμόσφαιρας
3) Τοξίνες
4) Έκθεση σε διαφόρων τύπων χημικά

Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ακόμα και τα μαλλιά να γίνουν εντελώς άπρα λόγω των παραπάνω, δεν μας επηρεάζει στην υγεία μας αυτό. Είναι καθαρά θέμα εμφάνισης και τίποτα παραπάνω.

ΠΗΓΗ: εδώ